Lezingen

(De foto toont mij in het Centre de la Leine et de la Mode in Verviers, tussen de oude textielmachines die van het stadje aan de Vesder anno 1800 de eerste industriële stad buiten Groot-Brittannië maakten)

 Rolf Falter geeft lezingen en presentaties over geschiedenis en actualiteit in verenigingen, bedrijven, bibliotheken, culturele centra of op speciale gelegenheden met een historisch cachet. Meestal is dat een verteld verhaal van zowat een uur, met een powerpoint met louter beelden, en altijd met mogelijkheid tot vragen en discussie. Maar hij kan ook op maat werken en het format aanpassen.


 Rolf Falter is te contacteren via rolf.falter@gmail.com Voor lezingen in andere talen, zie de rubriek In English, en Français.

 

De mogelijke onderwerpen:



1.   Het verdeelde land België (1830-nu)

 

De namen België, Vlaanderen (in zijn hedendaagse betekenis, van Kinrooi tot De Panne dus) en Wallonië zijn alle producten van 1830 of nadien. Hoe ontstond België, waarom ontstond er een Vlaamse Beweging en later een Waalse, hoe ontwikkelden de taalstrijd en de communautaire tegenstellingen zich in ons land? En waarom blijven ze ook vandaag, na zes staatshervormingen, voortduren? Een overzicht van ons ingewikkeld Belgisch verhaal, van 1830 tot nu, met verrassende inzichten en een poging om aan alle emoties te ontsnappen.



2.      1302, achtergrond  en belang


Hoe groeide het graafschap Vlaanderen uit van een moerassig dunbevolkt gebied dat zelfs de Noormannen te min was, tot – anno 1200 – het Silicon Valley van zijn tijd? Hoe legde het de basis van wat we de beschaving van de Lage Landen noemen? Wat was de rol daarin van Brugge, Gent en Ieper, maar ook van Noord-Franse steden als Saint-Omer, Arras en Rijsel? En hoe ontstond in die context het conflict dat leidde tot de Guldensporenslag (miniatuur uit de 14de eeuw) van 11 juli 1302?


3.      Waarheen Europa? (1950-nu)

 

Het ontstaan en de groei van de Europese Unie vormen een fascinerend verhaal van ongeziene samenwerking tussen landen, culturen en finaal vooral mensen. Vanuit zijn ervaring in de instellingen tracht Rolf Falter uit te leggen hoe de Unie ontstond en hoe ze in essentie vandaag functioneert. Hij evalueert de Unie na bijna 75 jaar bestaan, legt ook haar vele zwakheden bloot, en stelt pertinente vragen naar de toekomst toe: zijn de Europeanen na driekwart eeuw wel in staat hun aloude nationale reflexen opzij te leggen om beter mee te draaien in een wereld waarin de rol van het continent Europa voortdurend kleiner wordt?


4.      Nederland en België: het vreemde verhaal van de Lage Landen

 

Nederland, België en Luxemburg zijn naar verhouding drie kleine tot middelgrote Europese staten. De merkwaardigheid is dat ze alle drie liggen tussen drie grote staten die anno 1914 wereldmachten waren: Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland. En toch zijn ze niet opgeslorpt door die groten? En waarom zijn ze niet met drie? Waarom zijn ze niet één land, of met twee of met vier? En waarom verstaan ze elkaar vandaag politiek minder goed op Europees niveau dan pakweg Frankrijk en Duitsland? Een historische analyse van een heel vreemd verhaal (de gravure stelt het bombardement van Antwerpen door het Nederlands leger en vloot op 27 oktober 1830 voor).


5.      De zelfmoord van een beschaving: Europa 1914-1953

 

Anno 1913 domineerde Europa de wereld, kwam quasi alle nieuwe kennis, cultuur, wetenschap en technologie van daar, leverde Europa ruim de helft van de wereldeconomie. Anno 1946 moest Winston Churchill de vrees uitspreken ‘dat we bijna weer in het Stenen Tijdperk zijn beland en er altijd nog naar kunnen terugkeren.’ Dertig jaar van tomeloos geweld eindigden in Auschwitz en de atoombom. Doorheen het verhaal van twee wereldoorlogen en de opkomst van totalitaire regimes zoekt Rolf Falter voorbij de clichés naar diepere oorzaken: waarom organiseerde dat trotse Europa zo systematisch en vooral zo oneindig gruwelijk zijn eigen ondergang? Zijn niet zelfs Hitler en Stalin ooit als schattige baby’s op de wereld gekomen?